Welkom bij onze wandelingen

Verzameling wandelingen. Als u op de titel klikt dan komt u uit bij een beschrijving van de tocht (indien aanwezig). Als u op de foto klikt dan ziet u de verzameling foto's die geschoten zijn tijdens de wandeling. De wandelingen zijn met heel veel plezier gemaakt en ik hoop dat je dat op de foto's ziet.
Ary en Ell Stuifbergen
17/05/08: Wandelingen t/m eind 2005 nu aanwezig.
In totaal zijn er ruim meer dan 4.200 foto's te zien.

donderdag 24 april 2008

050305De Kleuter - Uden


Rond de Kleuter

De Kleuter herbergt met z’n prachtige glooiende oevers en grasstroken, bosjes en struwelen een grote variatie aan soorten planten en dieren. Het heeft voor u als bezoeker een bijzonder aantrekkelijke belevingswaarde en is een absolute natuur- en milieutopper.
De Kleuter kennen we nu als een bijna 10 ha. groot beheersgebied, dat voor een groot deel bestaat uit water en natte oevers en voor het overige uit droge oevers, bermen en beplanting. Het heeft een totale oeverlengte van ruim 1,5 kilometer.

Van oorsprong was De Kleuter een veel kleinere waterplas, slechts een kwart van het huidige oppervlak, maar het gebied was toen al een eldorado voor salamanders, kikkers, padden en volgens overlevering zelfs ook voor (ring)slangen, die van tijd tot tijd de kop opsteken vanuit het water. Door de zanderige en schrale ondergrond was er nog niet veel begroeiing en was het kristalheldere water een ideale zwemplek. Aan de oostzijde was toen al een wat steilere oever, waar jaarlijks een zo’n twintig oeverzwaluwen nestelden.

Geen opmerkingen: